Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Kuchnia kabowerdyjska nie jest zbyt bogata. Wiele spośród dostępnych dań jest produkowanych przez tubylców z takich składników jak: kukurydza, kakaowiec, bataty, trzcina cukrowa, palma kokosowa. W dziedzinie mięs dominują wieprzowina i ryby. Te ostatnie są bardzo cenione przez mieszkańców. Przyrządzają oni ryby są na setki sposobów, a dania uzupełniają owocami morza.

Niemniej jednak jest kilka ciekawych i smacznych potraw, kojarzących się z Republiką Zielonego Przylądka:

Sashima Tuna – doskonale przyprawiony filet z tuńczyka, opieczony z zewnątrz, a surowy w środku. Często podawany z sosem sojowym.

Carpaccio z tuńczyka –tuńczyk z pieprzem i z mrożoną carpaccio, wzbogacone oliwą bazylikową. Dla podniesienia walorów smakowych dodaje się kuleczki z białego melona.

Catchupa – miejscowy specjał, przyrządzony z ziaren kukurydzy i fasoli. Można dodać jeszcze drobno pokrojony boczek, kiełbasę, ziemniaki, kurczaka, kapustę. Bon Appetit!

Caldo di pesce - zupa z ryby, ziemniaków, manioku i bananów warzywnych. Dobrze smakuje z dodatkiem papryki lub pomidora.

Langusta – najsmaczniej smakuje grillowania.

Fejoada – danie z fasoli.

Banana Flambe – miejscowa słodycz: banan pokrojony w plastry, oblany sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Do całości dodaje się lody waniliowe.

Pudding de quejo – pudding serowy.

Grog – smakiem przypomina brandy lub grapę, posiada 70% alkoholu.

Lokalny ponch – kombinacja melasy i grogu.

Sagres – wyśmienite portugalskie piwo.

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące