Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

jedzenie w tanzanii

uncorneredmarket/Flickr.com



Stołując się w przydrożnych knajpkach, menu jest wszędzie podobne. Do wyboru jest zwykle jeden z kilku wypełniaczy plus dodatki. Najczęściej spotykane wypełniacze to frytki (chips), ugali (biała, przyrządzona z mąki kukurydzianej bryła o nijakim smaku), ndizi (gotowane plantany), ryż lub makaron. Do tego dokłada się rybę (samaki), kawałek mięsa (nyama), kurczaka (kuku) lub warzywa i danie gotowe.

Bezpośrednio na ulicy, obnośni sprzedawcy sprzedają gotowane jajka, frytki, kawałki kurczaka, ryby, pieczone bataty, kolby kukurydzy. Kupując kilka składników, można skomponować porządny obiad.

Na ulicy i w lokalach można też kupić napoje. Herbata w Tanzanii serwowana jest z dużą ilością mleka - zamawiając herbatę bez mleka trzeba wyraźnie to zaznaczyć (co i tak nie zawsze skutkuje). Piwo dostępne jest tylko w lokalach, najpopularniejsze gatunki to Kilimanjaro i Safari, zaraz za nimi są mocno reklamowane Ndovu i Serengeti. Pozostałe dostępne w Tanzanii piwa to Bia Bingwa (7%), Castle, Pilsner, Tusker i Stella Artois.
W Tanzanii istnieje spora społeczność hinduska, stąd też często można się natknąć na indyjskie restauracje. W dużych miastach można również znaleźć restauracje innych kuchni świata. Coraz popularniejszą stają się pizzerie.

Dla wszystkich którzy chcieliby spróbować swoich sił, i tanzańskiej kuchni przepis na :
Krewetki w sosie kokosowym

Składniki:
200g krewetek
½ szklanki cebuli
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki pieprzu czarnego
½ łyżeczki kurkumy
1 Pasta pomidorowa łyżeczki (opcjonalnie)
1 szklanka pomidorów
1 łyżka kolendry
½ - 1 szklanki papryka (czerwona, żółta, zielona)
¼ - 1 szklanka śmietany kokosowej (tui Zito)
½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju - (roślinny, rzepakowy)

Zamarynować krewetki z solą i pieprzem, a następnie umieścić w lodówce minimum na 1 godzinę. Rozgrzać olej w rondlu, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu aż do uzyskania koloru zeszklenia cebuli. Dodać czosnek i imbir, nadal gotować, aż czosnek zbrązowieje. Dodać czarnego pieprzu i kurkumę / szafran, wymieszać przez pół minuty. Dodać paprykę i gotować walka minutę, następnie dodać pomidory. Zwiększyć ogień do średniego wysoki i gotujemy pomidory aż do rozpuszczenia. Następnie dodać mleko kokosowe. Mieszać, aż kokosowe mleko rozuści się całkowicie, usuwając grudki. Dodać krewetki, sól i kolendrę, przykryć garnek i pozwalić gotować się przez 5 minut, aż krewetki będą miękkie i gotowe do jedzenia. Jeśli sos jest za gęsty, dodać więcej mleka kokosowego lub wody. Podawać na gorąco.

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące