Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Aż chce się powiedziec – wszystko! Z lokalnych specjałów polecam empanadę – pierożek z ciasta kukurydzianego smażony na głębokim tłuszczu z kukurydziano-mięsnym farszem. Furorę na ulicach robiły mobilne mini-wózki, gdzie na oczach wygłodniałego tłumu sprawnie przygotowywano empanadki i kolejny smakołyk – arepas, czyli placki z mąki kukurydzianej (kukurydza jest wszędzie, w Polsce z wdzięcznością przywitałam pszenicę) wypełnione masłem i serem – pyszne! Arepas zastępują w Kolumbii pieczywo.

W zależności od regionu, dominują inne specjały – w Sibundoy wykwintnym specjałem jest cui – czyli smażona lub pieczona na ruszcie świnka morska. Długo opierałam się spróbowaniu tego jakże słodkiego zwierzątka i zapewne udałoby mi się to, gdyby nie to, że żona Taity, przygotowując uroczystą kolację z okazji urodzin córki zaserwowała świnkę morską, nie mówiąc co to za mięso. Niczego się nie spodziewając skosztowałam kawałka całkiem zwyczajnie wyglądającego mięsa i chwaląc kunszt gospodyni wytłumaczono mi, co właśnie przeżuwam. Cóż, abstrahując od dylematów moralnych – było pyszne - w smaku przypominało kurczaka, ale w konsystencji – po prostu rozpływało się w ustach.

Santa Marta, to smak owoców morza, kokosów i wszechobecnego mango. Lokalnym specjałem są placki z platanów, czyli owoców wyglądem przypominających banana. Smakuje jak słodki ziemniak o konsystencji banana.

Właściciel Campingu w Palomino podczas gotowania zupy z ryby.

Właściciel Campingu w Palomino podczas gotowania zupy z ryby. Fot. P. Kulikowska



Tradycyjnym daniem w całej Kolumbii jest zupa Sancocho, przyrządzana najczęściej na bazie kurczaka lub wołowiny, które są najpierw gotowane w specjalnych garnkach pod ciśnieniem. Później dodaje się do niej kukurydzę, platany, yukę a całośc zagryza się awokado z solą lub ryżem podawanym na oddzielnym talerzyku. Bardzo sycące.

Na dworcach w praktycznie każdej miejscowości są dostępne palety (!!) skorupek od kokosa wypełnionych dulce de leche. Kolumbijczycy uwielbiają słodkości we wszelkiej postaci, a ta wręcz obrzydliwie słodka masa jest jednym z absolutnych hitów zarówno wśród turystów, jak i miejscowych.

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące