Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Co jeść? Wszystko! Iran to raj dla tych, co lubią orzechy, owoce i warzywa. Wszystko jest świeże i kusząco ułożone na bazarach. Nic tylko kupować i jeść.

Poza tym żadna wyprawa do Iranu nie obejdzie się bez zjedzenia przynajmniej kilku rodzajów kebaba. Nie będzie to kebab znany nam z naszych ulic, ale mięso grillowane na szpadzie z różnymi przyprawami. Miejsc serwujących kebaby są w zasadzie setki, ale warto tez spróbować innych specjałów. Są to różnego rodzaju gulasze/potrawki z dodatkiem na przykład soczewicy. Dla mnie odkryciem była potrawka z wołowiny bądź wielbłąda z dodatkiem orzechów włoskich i koncentratu soku z granatów. Poza tym irańska kuchnia pełna jest bakłażanów przyrządzonych na różne sposoby. Do wszystkich potraw serwowany jest ryż, często zapieczony w bardzo specyficzny sposób tak, że na brzegach tworzy się chrupiąca skórka, o którą każdy młody Irańczyk chętnie powalczy przy stole. Nie wszystko jednak brzmi tak apetycznie – gotowana głowa owcy ani nie kusi wyglądem, ani zapachem ale w większości restauracji wyprzedaje się bladym świtem. Uwaga, serwowany jest także mózg i oczy!

Śniadania to prawdziwa uczta dla tych, którzy lubią słodkie przebudzenie. Dżemy, w tym przepyszny marchewkowy, miód a do tego bardzo dobre pieczywo. Co prawda chleb to nie to samo co w Europie Środkowej, ale zapewniam, że ma swój smak i gdy zabraknie będzie się do niego tęskniło.

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące