Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Co jeść, czyli temat rzeka…

Najbardziej popularnym daniem w całym Wietnamie jest chyba zupa phở. To rodzaj rosołu z makaronem ryżowym i mięsem wołowym (phở bò) lub drobiowym (phở gà), serwowany z aromatyczną azjatycką bazylią, kiełkami fasoli oraz doprawiane według uznania chili, limonką i marynowanym czosnkiem, podawanymi osobno. Wietnamczycy najczęściej jedzą go wcześnie rano lub późnym wieczorem, ale tak popularne danie jest dostępne w bardzo wielu miejscach o każdej porze.
Kolejnym popularnym daniem jest bánh cuốn, co dosłownie oznacza "zrolowane ciasto". Jest to rodzaj roladek-zawijasków zrobionych z cienkiego ugotowanego na parze ciasta ryżowego, zawierających rozdrobnione grzyby mộc nhĩ, szalotkę i zmieloną wieprzowinę. Bánh cuốn tradycyjnie podaje się z plastrami wietnamskiej kiełbasy wieprzowej (chả lụa), przypominającej mortadelę i sosem przyrządzonym na bazie rozcieńczonego sosu rybnego doprawionego świeżą limonką, cukrem, czasem także odrobiną octu. Jest to typowy północno-wietnamski przepis i dlatego też wielu Wietnamczyków nam powie, że prawdziwego bánh cuốn należy szukać w Hanoi.

W środkowym Wietnamie zjemy najlepszą zupę bún bò Huế nazwaną tak od królewskiego miasta Hue, z którego ten przepis pochodzi. Jest to pikantny i syty rosół wołowy makaronem. Najbardziej wyraźne aromaty zupa zawdzięcza wołowinie, paście krewetkowej, trawie cytrynowej i suszonemu chili. W głębokim talerzu znajdziemy pokaźne kawałki nóżek wieprzowych. Podawane porcje są tak obfite, że często trudno zjeść je do końca. Środkowy Wietnam wyróżnia się wyraźnie ostrzejszą kuchnią w porównaniu z pozostałymi regionami.

Popularne u nas „sajgonki” czyli nem Sài Gòn zjemy nie tylko w Sajgonie. W Wietnamie często podawane są pokrojone w mniejszych kawałkach, aby łatwiej je można było konsumować pałeczkami. Ja osobiście od smażonych nem po sajgońsku preferuję świeże nem wypełnione krewetkami, warzywami, nitkami makaronu i drobno krojonymi kawałkami mięsa, podawane z nieodłącznym sosem rybnym. W odróżnieniu od północnych regionów, na południu Wietnamu znajdziemy też więcej dań z curry i więcej słodkich smaków.

Z innych smakowitych potraw polecam bún chả - grillowane mielone mięso łopatki wieprzowej wymieszane z cienko posiekaną szalotką, solą i pieprzem, uformowane na kształt małych kotlecików. Grillowane kawałki pływają w talerzu pełnym ciepłego, aromatycznego sosu rybnego, doprawionego licznymi przyprawami i często towarzyszą im plastry smażonego bekonu oraz cienkie kawałki kalarepy lub papai. Danie podawane jest z makaronem ryżowym i świeżymi liśćmi sałaty, azjatyckiej bazylii i dawno już nieużywanej w polskiej kuchni – mięty nawodnej.

Idąc ulicami wietnamskich miast najszybciej i najtaniej zaspokoimy głód kupując bánh mì kẹp thịt. Bánh mì oznacza po prostu pieczywo, a bánh mì kẹp thịt można przetłumaczyć jako „kanapka z mięsem”. Jest to mocno zadomowiona w Wietnamie francuska bagietka podawana zazwyczaj z pasztetem lub szynką, wietnamskim majonezem, jalapenos, warzywnymi piklami i plastrami świeżego ogórka. Brzmi smakowicie? Bo tak jest! W zależności od miejsca nasza kanapka może też być wypełniona plastrami jajka, sardynkami z puszki, krojoną wieprzowiną, a także tofu. Całość przybrana jest często liśćmi kolendry.

Na ulicach znajdziemy też bez problemu bogaty wybór dań serwowanych z gotowanym z ryżem (cơm). Wietnamczycy preferują ryż kleisty (a taki najwygodniej jest jeść pałeczkami) więc nie należy się spodziewać na talerzu sypkich porozdzielanych ziarenek.

Spragnieni zatrzymajmy się na chwilę przed jednym w licznych miejsc oznaczonych szyldem mía dá, gdzie dostaniemy świeżo wyciśnięty sok z trzciny cukrowej z lodem. Przy odrobinie szczęścia znaleźć można też bia hơi – czyli świeżo uważone piwo dolnej fermentacji (lager), ze stosunkowo niską zawartością alkoholu (ok. 3%), ale bardzo orzeźwiające. Sprzedawcy nalewają je wprost z beczek do plastikowych butelek, które przynoszą kupujący. Cena? Mniej niż tanio.

Kuchnia wietnamska jest tak bogata, że temat trudno wyczerpać. Licznym odmianom dań z ryżu i makaronu można by poświecić książkę nie wspominając o zupach, od których zapachu aż ślinka cieknie i tradycyjnych sałatkach z papai czy z lotosu, po desery. Odwiedzając Wietnam warto korzystać z bogactwa potraw z ryb i owoców morza, które są dużo tańsze niż u nas oraz nasycić się wyjątkowym smakiem soczystych egzotycznych owoców.

W wielu miejscach w Wietnamie natkniemy się na mniejsze i większe restauracje. Część z nich specjalizuje się w daniach jednego typu. Spośród wielu miejsc, w których miałem okazję być osobiście polecam nastepujące:

Restauracja "Quán Sen", adres: ul. Âu Cơ 431, dom 10, dzielnica Quận Tây Hồ - Hà Nội
Bardzo dobre dania. Obok restauracji jest jeziorko, przy którym rosną kwiaty lotosu, przepięknie pachnące wiosną i latem.

Restauracja „Quán Ngon”, adres: ul. Phan Bội Châu 18, dzienica Hoàn Kiếm - Hà Nội
Można tu spróbować bardzo dużo różnorodnych dań wietnamskich. Jedzenie jest szczególnie dobre i niedrogie. Małe porcje pozwalają zamówić i skosztować kilku dań na raz.

Restauracja Quán Hải Sản Ngon, adres: 199A Nghi Tàm,Tây Hồ, Hà Nội
Miejsce z bardzo bogatym menu dań z owoców morza i ryb. Bardzo miły serwis.

Pho Hoa, adres: ulica Pasteur 260C, District 3 - Ho Chi Minh City
Najlepsze phở w Sajgonie! Obsługa słabo mówi po angielsku, ale serwują duże porcje. Wszystko bardzo świeże.

Cơm Nieu Saigon, adres: Tu Xuong6C, District 3, Ho Chi Minh City
Restauracja Cơm Nieu Saigon to miejsce o bardzo lokalnym klimacie. Znajdziecie tu bogate menu dań z ryżu, jak i kuchnię z delty Mekongu. Obowiązkowo należy tu zamówić ryż gotowany w tradycyjnych glinianych garnkach (Cơm đập), które kelnerzy rozbijają i rzucając ryżowym dyskiem miedzy sobą nieraz przez całą salę serwują go przed zaskoczonym klientem!

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące